Pages

Tuesday, 20 March 2012

Monday, 19 March 2012

Nak Jadi Cantik?

"Mengambil Seni Kecantikan semata-mata untuk menjadi cantik"

Menjadi cantik untuk kepuasan mata-mata orang lain yang memandang.
Merasakan diri tidak cantik dan belajar untuk menjadikan diri cantik.

Saya rasa pandangan ini terlalu kuno. disebabkan pandangan ini, bagi saya, pelajar akan terlepas pelbagai aspek penting yang lain yang patut diberi perhatian.

Bagi saya, cantik itu subjektif. Dari hati. Bukan fizikal semata-mata. Belajar, berhias dan bekerja dalam suasana yang teratur, kemas dan bersih, itu yang perlu dititikberatkan. Bukan hanya memandang kepada hasil yang cantik semata-mata. Itu yang saya cuba tekankan kepada pelajar-pelajar saya. Cantik di luar, maka perlu cantik di dalam.

Apa maksud cantik di dalam?

Okey. Bersih. Teratur. Mengawal pergaulan dan percakapan. Bersopan.

Ya, tak guna menjadi canti tetapi tidak hygiene.

Saya berharap mereka faham akan konsep itu. Konsep yang terlalu mudah tetapi terlalu sukar untuk kita-kita praktikkan.

Tapi, boleh. Kan?

Kata-kata untuk hari ini... yang saya petik dari TUMBLR teman saya...
mungkin tiada kaitan dengan entry.... tapi.... yeah... bagus kan?
Thursday, 8 March 2012

SENI KECANTIKAN

Bidang Seni Kecantikan adalah salah satu cabang matapelajaran aliran vokasional di SMV Dato' Undang Haji Muhamad Sharip. Bidang yang secara keseluruhannya dipelopori oleh pelajar perempuan ini merupakan satu pilihan yang baik untuk individu mempelajari dan mencari peluang kerjayan dalam bidang kecantikan. Di SMVDUHMS, bidang Seni Kecantikan terbahagi kepada Persolekan dan Dandanan Rambut. Tidak cukup dengan hanya kemahiran, pelajar turut diajar asas keusahawanan untuk membantu mereka yang berminat untuk membuka perniagaan sendiri setelah tamat belajar.

Di SMVDUHMS kini, terdapat tujuh orang guru dalam bidang Seni Kecantikan yang mana 4 daripadanya mengajar Dandanan Rambut dan selebihnya mengajar matapelajaran Persolekan. Pembelajaran dalam bidang ini meliputi 10 waktu Persolekan dan 10 waktu untuk Dandanan Rambut. Suasana pembelajaran yang tenang dan melibatkan banyak aktiviti membolehkan pelajar meningkatkan kemahiran dalam bidang masing-masing.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...